Прийнято рішення про створення громадської ради при виконкомі Дмитрушківської сільської ради.

Дата: 22.03.2019 16:40
Кількість переглядів: 759

Шановна громада!

 

     22.03.2019 року на  засіданні виконавчого комітету Дмитрушківської сільської ради було прийняте рішення стосовно створення громадської ради при виконавчому комітеті Дмитрушківської сільської ради. Під час засідання затверджено склад ініціативної групи з підготовки установчих зборів громадської ради та положення про ініціативну групу.

  Громадська рада є постійно діючим колегіальним виборним консультативно-дорадчим органом, утвореним для забезпечення участі громадян в управлінні державними справами, здійснення громадського контролю за діяльністю виконавчого комітету, налагодження ефективної взаємодії  органу місцевого самоврядування з громадськістю, врахування громадської думки під час формування та реалізації державної політики. До повноважень громадської ради належать подання пропозицій щодо підготовки проектів нормативно-правових актів з питань формування та реалізації державної політики у відповідній сфері, можливість проводити громадську експертизу, у тому числі антикорупційну, проектів актів сільської ради, організовувати публічні заходи для обговорення актуальних питань розвитку галузі чи адміністративно-територіальної одиниці; здійснювати громадський контроль за врахуванням органом пропозицій та зауважень громадськості, а також дотриманням ним нормативно-правових актів, спрямованих на запобігання та протидію корупції. Рішення громадської ради є обов’язковими для розгляду органу місцевого самоврядування, при цьому відомості про врахування цим органом пропозицій або причини їх відхилення не пізніше ніж у десятиденний строк в обов’язковому порядку повинні доводитися до відома членів громадської ради. Громадська рада зможе інформувати громадськість про свою діяльність шляхом розміщення інформації у спеціально створеній рубриці «Громадська рада» на офіційному веб-сайті Дмитрушківської сільської ради.

 

Основними завданнями громадської ради є:

- створення умов для реалізації громадянами конституційного права на участь в управлінні  справами  місцевого самоврядування ;

- здійснення громадського контролю за діяльністю  виконавчого  комітету ;

- сприяння врахуванню  громадської думки під час формування та реалізації політики місцевого  самоврядування.

 

    Отже, громадські ради є одним із механізмів реалізації статті 38 Конституції України, яка закріплює право громадян брати участь в управлінні  справами  місцевого самоврядування.

 

    До складу громадської ради при виконкомі Дмитрушківської сільської ради можуть увійти як представники інститутів громадянського суспільства (громадські організації, професійні спілки, творчі спілки, організації роботодавців, благодійні організації, релігійні організації, недержавні засоби масової інформації, інші непідприємницькі товариства і установи), які здійснюють свою діяльність на території Дмитрушківської сільської ради так і жителі сіл Гродзеве,Гереженівка, Дмитрушки, Пугачівка, Старі Бабани, Собківка. До складу громадської ради може бути обрано не більше ніж по одному представнику від кожного інституту громадянського суспільства.

 

    Склад громадської ради буде сформовано на установчих зборах шляхом рейтингового голосування за кандидатури, які добровільно заявили про бажання брати участь у роботі громадської ради. Кількісний склад громадської ради буде визначено установчими зборами на строк у два роки. Членами громадської ради не можуть бути обрані посадові та службові особи виконавчого комітету, депутати місцевих та обласних рад, народні депутати України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора